Shopping Cart

Så här monterar du dekaler

Så monterar du vinyldekaler
Vinyldekaler kan användas för att skapa snygga effekter eller dekorationer, eller för att få med företagets logga och telefonnummer på bilen. Det är en ganska enkel lösning för att förändra din bil (eller en annan yta) och det bästa är att du kan göra monteringen själv. Är du noggrann och har tålamod att ta det lugnt och göra monteringen på rätt sätt kan du fixa det helt utan förkunskaper.


1. Innan du börjar


Hur mycket tid behöver du?

Räkna med 45 minuter, så du hinner göra monteringen i lugn och ro. Det som ger störst risk för att det inte ska bli bra är om du är stressad, så se till att ha tid. Är det första gången du ska montera en dekal är det extra viktigt.

Verktyg du behöver

  • sax
  • ett plastkort (till exempel ett kundkort eller kreditkort) eller en skrapa
  • maskeringstejp
  • linjal eller måttband

När kan du göra monteringen?

Det är viktigt att det är en lugn dag. Någon form av extremt väder kan påverka monteringen, så undvik en dag när det är blåsigt, för varmt eller för kallt. En solig dag som är varmare än 10 grader är det bästa, och helst ska du genomföra monteringen på en plats där solen inte kommer direkt på ytan.


2. Förbered monteringsytan


Rengör ytan

Det enda du behöver göra för att förbereda ytan där du ska fästa dekalen är att rengöra den. Tvätta först med vatten och sen med T-röd eller Isopropylalkohol (”rubbing alcohol”) så ytan blir helt ren. Torka sen med en torr trasa och låt det sista lufttorka. När ytan är helt torr kan du gå vidare.


3. Förbered dekalen


Har dekalen små veck?

Om dekalen har små veck när du får hem den är det ingen fara. Det kan bli så om den utsatts för höga temperaturer under transporten. Lösningen på problemet är enkel, låter du den ligga i rumstemperatur blir den nämligen slät av sig själv.

Dekalens olika delar

Dekalen har tre olika delar. I mitten finns själva dekalen. På baksidan finns ett baksidespapper som brukar vara blått eller vitt. På dekalens framsida finns en transfertejp.

Sitter dekalen fast på transfertejpen?

Det första du ska göra är att se till att dekalen sitter fast på transfertejpen. Använd plastkortet eller skrapan och skrapa lite på själva transfertejpen. Dra sen av halva transfertejpen från baksidespappret och kolla så att dekalen följer med. Lägg tillbaka den på baksidan och dra av den andra halvan och kolla där med. Skulle dekalen inte följa med transfertejpen utan stanna på baksidespappret lägger du tillbaka transfertejpen över dekalen och vänder på alltihop. Skrapa med ditt plastkort eller med en skrapa på baksidespappret. Dra sen av halva baksidespappret för att se om dekalen sitter fast på transfertejpen. Lägg tillbaka det och dra av den andra halvan för att kontrollera den sidan. Det är viktigt att dekalen sitter fast på transfertejpen för att du ska kunna montera dekalen på ett bra sätt.


4. Mät in och postitionera dekalen


Fäst dekalen på rätt plats

När du förberett ytan och dekalen är det dags att sätta dekalen på rätt plats. Använd maskeringstejpen för att fästa den på rätt ställe. Dekalen ska fortfarande ha kvar både baksidespappret och transfertejpen. Det enklaste brukar vara att sätta tejp på den kant av dekalen som är uppåt. Mät sen så att dekalen sitter rakt. När du mäter ska du mäta från själva dekalen, inte från baksidespappret. Tänk på att det är svårt att se hur det kommer se ut om du står nära, så fäst dekalen och gå ett par steg bort och se om du tycker att det ser bra ut. Flytta den om du inte känner dig nöjd.

När dekalen sitter på rätt plats ska du sätta lite mer tejp på den sida där du tejpat (till exempel ovansidan), så att den är lite mer stabilt fäst.


5. Montering av en liten dekal


Ta bort baksidespappret

När du tejpat extra i dekalens överkant (eller på den sida där du valt att tejpa) så att den sitter stabilt, är det möjligt för dig att vika upp dekalen så att du kommer åt baksidespappret. Det ska vara möjligt att göra utan att dekalen byter position, är det inte möjligt behöver du tejpa lite mer.

Se till att vika dekalen rakt upp. Ta sen bort baksidespappret och vik ner dekalen igen så den hamnar på plats. Var noga med att inte röra själva dekalen med fingrarna. När du viker ner den ska du rulla ner den försiktigt och samtidigt trycka den på plats med fingrarna. Tryck längs med dekalens mitt medan du rullar ner den, och tryck sen med fingrarna även på kanterna.

Få bort bubblorna

För att dekalen ska sitta helt jämnt och för att du ska få bort alla bubblor använder du skrapan eller plastkortet och ser till att ytan blir helt jämn.

Bubblor kvar?

Är några bubblor omöjliga att få bort? Inga problem, de brukar försvinna av sig själva inom en månad.

Ta bort transfertejpen

När du känner dig färdig med att jämna till dekalen är det dags att ta bort transfertejpen. Lossa den i ena hörnet och dra sen försiktigt av den. Se till att det sker i en vinkel så du hela tiden är nära ytan. Drar du transfertejpen utåt ökar risken för att dekalen följer med. Det enklaste sättet är att du viker hörnet bakåt och sen drar det längs med ytan där dekalen är fäst, medan du lossar resten av transfertejpen. Ta det lugnt så ökar chansen att resultatet blir bra.

Skulle dekalen följa med transfertejpen så gnugga med fingrarna så den hamnar på plats igen. När transfertejpen är borttagen kan du trycka fast kanterna på dekalen med fingrarna. Det är viktigt att det inte finns några glipor. Använt inte plastkort eller skrapa efter att du tagit bort transfertejpen, eftersom det finns risk att du repar både dekalen och ytan runt om.


6. Montering av en stor dekal


Mät in och positionera

Har du en dekal som är större eller som är tunn och avlång kan det vara svårt att mäta in och positionera dekalen som det beskrivits ovan. Istället för att tejpa i dekalens överkant kan du sätta en större tejpbit på mitten, så att tejpen går tvärs över dekalen. Både baksidespapper och transfertejp ska vara kvar i det här läget. Beroende på hur dekalen ser ut kan du göra tejpningen antingen vertikalt eller horisontellt. Efter det sätter du mer tejp på den ena halvan av dekalen för att den ska sitta stabilt, medan du lämnar den andra halvan otejpad.

Ta bort baksidespappret

Den största skillnaden mellan metoden du använder för mindre dekaler och för den här som passar för större eller för avlånga, är att du börjar med att montera halva.

Vik upp den del av dekalen som inte tejpats fast och lossa den från baksidespappret. Klipp sen av baksidespappret vid mitten så att du kan fästa halva dekalen utan att behöva lossa på maskeringstejpen. Ta det försiktigt med saxen så att du inte repar bilen (eller den yta där du ska fästa dekalen). Rulla sen dekalen på plats och tryck samtidigt till den med fingrarna.

Gå efter det till den andra halvan. Lossa maskeringstejpen, vik upp dekalen och ta bort baksidespappret. Rulla även den halvan av dekalen på plats och tryck samtidigt fast den med fingrarna.

Få bort bubblorna och ta bort transfertejpen

För att få bort bubblor använder du platskort eller skrapa precis som när du monterar en mindre dekal. Ta till sist bort transfertejpen, också det på samma sätt som när det rör sig om en mindre dekal. Glöm inte att ta det lugnt och försiktigt för att få ett bra resultat.


7. Skötselråd

När du ska rengöra din dekal ska du inte använda fönsterrengöringsmedel. För det mesta kan det räcka att torka av den med en trasa med vatten, eller vatten och tvål. Använder du tvål ska du vara noga med att torka av efteråt så att det inte finns några rester av tvål kvar. En mikrofiberduk passar bra för rengöringen.

Du kan också använda Isopropylalkohol (IPA), eller ”rubbing alcohol” som det kallas på engelska, om ytan där du fäst dekalen tål det.


Bra att veta


På vilka ytor kan du använda vinyldekaler?

Dekalerna är gjorda för att användas på bilar och har därför starkt lim. Fäster du dekalen till exempel på en vägg kan färgen eller tapeten följa med om du försöker ta bort den igen. Det finns andra dekaler som är tillverkade för att passa inomhus, till exempel väggdekaler. Bildekaler är inte särskilt lämpliga där.

De här dekalerna är gjorda för att passa särskilt bra på bilar, men de kan fungera på vilken hård yta som helst. En blank yta eller glas är det som fungerar bäst. Du kan använda dem på till exempel bärbara datorer, fönster, spelkonsoler, plast, containrar och liknande. På mjukare eller ojämna material som gummi eller tegel fungerar de inte så bra.

Hur tar du bort en dekal?

Skulle du vilja ta bort en dekal använder du en fingernagel för att få loss ett hörn. Efter det drar du försiktigt loss den. Skulle det bli limrester kvar kan du köpa ett särskilt limborttagningsmedel för att få bort resterna utan att skada ytan.
Free Worldwide shipping

On all orders above $50

Easy 30 days returns

30 days money back guarantee

International Warranty

Offered in the country of usage

100% Secure Checkout

PayPal / MasterCard / Visa